Het Gouds Wandelweekend

Gouda en omgeving

Twee dagen met dezelfde route over verschillende afstanden om u het gebied rondom Gouda te laten zien. We kunnen gelukkig melden dat we voor dit wandelweekend weer de 50 km afstand kunnen aanbieden.

Datum

30 juni en 1 juli 2018. 

Start

De start is vanuit clubgebouw Vires et Celeritas, Calslaan 91, 2804 RT Gouda.

Bereikbaarheid

Bij en rondom de startlocatie is voldoende gratis parkeerruimte. Volgt u de aanwijzingen van de parkeerwachters. Vanaf het NS station Gouda is de startlocatie te bereiken met de stadsbuslijnen 1 en 4, uitstappen bij halte Mammoet. Ook bus 178 (richting Bodegraven) stopt bij de halte Mammoet. De bussen staan bij het NS station aan de stadszijde. Vanaf het NS station Gouda (uitgang Bloemendaal) is de route naar de startlocatie gepijld (krijtpijlen op de grond).

weekend2.jpg

Afstanden en vertrektijden

  • 50 km: 07.00 - 08.00 uur
  • 40 km: 07.00 - 09.00 uur
  • 30 km: 08.30 - 10.00 uur
  • 20 km: 09.00 - 11.00 uur

Er kan NIET vroeger gestart worden. Het startlokaal sluit om 18.00 uur.

Kosten

De kosten bedragen €3,50 per persoon. Op vertoon van een geldige Wandelvoordeelpas ontvangt u €1,00 korting. Een medaille is na afloop aan te schaffen.

Er is geen voorinschrijving. Aanmelden kan op de wandeldag zelf, bij de inschrijftafel.

Een vooruitblik op de routes...

Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli organiseert WSV DES voor de eerste keer het Goudse Wandelweekend. Met afstanden van 20, 30, 40 en (terug van weggeweest) 50 kilometer een goede laatste test voor de komende Vierdaagse tochten. 

De routes gaan dit jaar op veler verzoek naar de Reeuwijkse plassen. De rechthoekige Reeuwijkse plassen waren oorspronkelijk weilanden, die in de achttiende eeuw stuk voor stuk zijn afgegraven voor de turfwinning. In 1971 kwam er nog een nieuwe plas bij toen de eerder drooggemaakte polders Broekvelden en Vettenbroek weer onder water werden gezet. Deze grote Surfplas is met zijn 30 meter onder NAP veel dieper dan de andere plassen, die 3 à 4 meter beneden NAP liggen. Voor veel vogels (zoals de kleine zwaan, smient, krakeend en slobeend) wordt deze plas gebruikt als rust- en voedselgebied.

Alle wandelaars gaan eerst door de Goudse Hout en lopen over de Korssendijk langs de eerste twee plassen: de Elfhoevenplas aan de linker- en de Vrijhoefplas aan de rechterhand. Over verschillende dijken langs de overige plassen volgt na ca. 11 kilometer de rust bij het Streekmuseum Reeuwijk. In het museum is onder meer het ontstaan van de Reeuwijkse plassen en het leven in grootmoeders tijd te zien (het museum is beide dagen geopend, toegang 4 euro). 

De 20 kilometerlopers gaan door Reeuwijk terug naar de plassen. Op de Gravenbroekseweg komen ze door de lintbebouwing van Sluipwijk (ca. 150 huizen en ca. 360 inwoners). Dit dorp was  tot 1870 een zelfstandige gemeente - zonder een eigen raadhuis, want de gemeenteraad vergaderde in de plaatselijke herberg. Over de Zoetendijk en de Ree wordt de Elfhoevenplas weer bereikt – na de beperkte blik op de heenweg is de plas nu vanaf de noord- en westkant goed te zien. Vandaar is het over de Breevaartbrug en het Omlooppad nog een korte afstand naar de finish op 20,6 km. 

De wandelaars op de overige drie afstanden gaan na de rust de andere kant uit, richting Reeuwijkse Hout. De 30-kilometerlopers komen daar bij de Surfplas, waaruit onder andere zand voor de A-12 en de Goudse wijk Bloemendaal is gebaggerd. Na een ommetje plas is er voor de tweede maal rustgelegenheid bij het Streekmuseum (na ca. 21 km) en volgt men de route van de 20 kilometer naar de finish op 30,6 km).

De 40- en 50-kilometerlopers gaan vanuit de Reeuwijkse Hout richting Bodegraven naar de rust bij De Koffietuin in Nieuwerbrug (na ca. 20 km). Van daaruit maken de 50 kilometerlopers eerst nog een lus naar Waarder, waar op ca. 25 km een bescheiden DES rustpunt is ingericht, en terug naar de Koffietuin (na ca. 31km). Met de 40-kilometerlopers gaan zij vervolgens langs fort Wierickerschans naar de Enkele Wiericke. De Prinsenkade langs de Wiericke werd in 1672 op bevel van stadhouder Willem III aangelegd. Daardoor kon land ten oosten van de dijk onder water worden gezet voor de verdediging van Holland. Dit onderdeel van de Oude Hollandse waterlinie is alleen in 1672 met succes gebruikt om het Franse leger tegen te houden. Over de dijk komen de wandelaars weer terug bij de plassen en het Streekmuseum voor een laatste rustgelegenheid (na ca. 30 km voor de 40 km route, na ca. 41 km voor de 50 km). Met de andere afstanden wordt langs Sluipwijk en de plassen na 39,6 of 50 km de finish weer bereikt.