Omloop van de Krimpenerwaard

routeomloop.jpg

De Krimpenerwaard is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. 'Krimp' betekent rivierbocht, en een 'waard' is een geheel door rivieren omgeven stuk land. Er zijn meerdere polders in het gebied. Ten oosten ligt de Lopikerwaard, ten westen de Zuidplaspolder. De Krimpenerwaard wordt voor het eerst in documenten vermeld in 944. Dorpen en steden in de Krimpenerwaard zijn Krimpen aan den IJssel, Schoonhoven, Bergambacht, Stolwijk, Ammerstol, Haastrecht, Berkenwoude, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Vlist, Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel. Gouda dient als start- en finish punt. 

Datum

Zaterdag 2 juni 2018.

Startlocatie

omloop2.jpg

De startlocatie voor deze wandeling is het clubgebouw van de Honkbalvereniging The Braves, Uiterwaardseweg 6, 2807 CD Gouda.

LET OP: NIET het dijkje oprijden, daar zijn GEEN parkeermogelijkheden.

Bereikbaarheid

De startlocatie is bereikbaar met openbaar vervoer. Vanaf NS station Gouda neemt u bus 106 of 107. De bussen staan bij NS station aan de stadszijde. Uitstappen bij halte Neerbos. Vanaf de bushalte is gepijld naar de start. De auto parkeren kan bij sporthal De Zebra, Goverwellesingel 10 in Gouda. Vanaf het parkeerterrein het dijkje oplopen en links ziet u de startlocatie liggen.

Afstand en vertrektijd

  • 55 km, vertrektijd tussen 07.00 en 08.00 uur.
  • 37 km, vertrektijd tussen 08.00 en 10.00 uur.
  • 25 km, vertrektijd tussen 09.00 en 10.00 uur.

Het startbureau sluit om 19.00 uur. U heeft voldoende tijd om de tocht te volbrengen.

Kosten

De kosten bedragen €3,50. Op vertoon van een geldige Wandelvoordeelpas ontvangt u €1,00 korting.

Vooruitblik op de tocht

NIEUW: NU OOK 25 KILOMETER!

Naast de traditionele 55 kilometer en de later toegevoegde 37 kilometer tocht is er dit jaar voor het eerst ook een route van 25 kilometer uitgezet. 

De Omloop voert de wandelaars door het weidse polderlandschap ten zuiden van Gouda. De langste route volgt bijna de hele omtrek van de Krimpenerwaard, die omzoomd wordt door de rivieren de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist – de kortere afstanden lopen een stuk dwars door de polder. Onderweg is te genieten van het eeuwenoude landschap – langwerpige weilanden begrensd door sloten, met veel vogels en schapen. De meeste plaatsen behoren tot de gemeente Krimpenerwaard.

De route van de 55 kilometer is dezelfde als in voorgaande jaren en komt door negen dorpen, in elk waarvan er gelegenheid is voor een pauze. Anders dan in vorige jaren is dat er ditmaal niet in elke plaats een stempel gehaald hoeft te worden.

De routes van de 37 en de 25 kilometer gaan bij het Beijersche Weegje rechtdoor en komen na ca. 11 kilometer in Stolwijk voor de eerste rust. Daarna gaan de 37 kilometerlopers met de wandelaars van de 55 kilometer (die al een grote lus via Ouwerkerk aan den IJssel en Berkenwoude achter de rug hebben) langs Bergambacht en Ammerstol naar de Lek. Over de Lekdijk, met breed uitzicht over de rivier, komen ze in Schoonhoven, waarna de rivier de Vlist het decor is voor de etappe naar Vlist en Haastrecht. De laatste kilometers gaan langs de Hollandse IJssel terug naar de finish in Gouda.

De 25 kilometer lopers gaan van Stolwijk direct naar Vlist, en sluiten daar aan bij de langere afstanden.

Het grootste deel van de routes gaat over verharde wegen.

Medaille

Exclusief voor wandelaars van de 55 km, zijn de wapenschildjes aan te schaffen. Deze schildjes kosten €3,50 per stuk. Er zijn 10 verschillende wapenschildjes beschikbaar met de wapens van de dorpen waar doorheen gewandeld wordt. Let wel: op = op.

Voor de wandelaars van de 37 km is een speciaal ontworpen medaille beschikbaar waarop de route is ingekleurd. Deze medaille kost €3,50 per stuk. 

De wandelaars van de 25 km kunnen een standaard medaille aanschaffen, deze kost €1,30 per stuk.