Omloop van de Krimpenerwaard

routeomloop.jpg

De Krimpenerwaard is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. 'Krimp' betekent rivierbocht, en een 'waard' is een geheel door rivieren omgeven stuk land. Er zijn meerdere polders in het gebied. Ten oosten ligt de Lopikerwaard, ten westen de Zuidplaspolder. De Krimpenerwaard wordt voor het eerst in documenten vermeld in 944. Dorpen en steden in de Krimpenerwaard zijn Krimpen aan den IJssel, Schoonhoven, Bergambacht, Stolwijk, Ammerstol, Haastrecht, Berkenwoude, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Vlist, Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel. Gouda dient als start- en finish punt. 

Datum

Zaterdag 18 mei 2019.

SAM_omloop2.jpg

Startlocatie

De startlocatie voor deze wandeling is het clubgebouw van de Honkbalvereniging The Braves, Uiterwaardseweg 6, 2807 CD Gouda.

LET OP: NIET het dijkje oprijden, daar zijn GEEN parkeermogelijkheden.

Bereikbaarheid

De startlocatie is bereikbaar met openbaar vervoer. Vanaf NS station Gouda neemt u bus 106 of 107. De bussen staan bij NS station aan de stadszijde. Uitstappen bij halte Neerbos. Vanaf de bushalte is gepijld naar de start. De auto parkeren kan bij sporthal De Zebra, Goverwellesingel 10 in Gouda. Vanaf het parkeerterrein het dijkje oplopen en links ziet u de startlocatie liggen.

Afstand en vertrektijd

  • 55 km, vertrektijd tussen 07.00 en 08.00 uur.

  • 42 km, vertrektijd tussen 07.00 en 09.00 uur.

  • 25 km, vertrektijd tussen 08.00 en 10.00 uur.

Het startbureau sluit om 19.00 uur. U heeft voldoende tijd om de tocht te volbrengen.

Kosten

De kosten bedragen €3,50. Op vertoon van een geldige Wandelvoordeelpas ontvangt u €1,00 korting. U kunt met contant geld, maar ook contactloos of met PIN de betaling van het inschrijfgeld doen.

Een vooruitblik op de tocht

Naast de traditionele 55 kilometer en de vorig jaar toegevoegde 25 kilometer tocht is er dit jaar voor het eerst ook een route van 42 kilometer uitgezet.

De Omloop voert de wandelaars door het weidse polderlandschap ten zuiden van Gouda. De langste route volgt bijna de hele omtrek van de Krimpenerwaard, die omzoomd wordt door de rivieren de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist – de kortere afstanden lopen een stuk dwars door de polder. Onderweg is te genieten van het eeuwenoude landschap – langwerpige weilanden begrensd door sloten, met veel vogels en schapen. De meeste plaatsen behoren tot de gemeente Krimpenerwaard.

De routes van de 55 en 42 km lopen door Het Beijersche en bij Gouderak volgen zij de Hollandse IJssel en via de polder Achterbroek wordt Ouderkerk a/d IJssel aangedaan. De volgende plaats is Berkenwoude met een nieuwe rust in Het Schapenschuurtje. Via Stolwijk gaan de 55 km lopers naar Bergambacht, Ammerstol en de Lek. Over de Lekdijk, met breed uitzicht over de rivier, komen ze in Schoonhoven, waarna de rivier de Vlist het decor is voor de etappe naar Vlist en Haastrecht. De laatste kilometers gaan langs de Hollandse IJssel terug naar de finish in Gouda.

De 42 kilometerlopers slaan in Stolwijk af en lopen door de polder naar Vlist. Vanaf daar volgen ze de route van de 55 kilometerlopers weer naar Haastrecht en de finish.

De 25 kilometerroute gaat bij het Beijersche Weegje rechtdoor en bereikt na ca. 11 kilometer Stolwijk voor de eerste rust. Daar loopt de route, samen met die van de 42 kilometer, naar Vlist en alle wandelaars lopen van daar af langs de Vlist naar  Haastrecht en langs de Hollandse IJssel terug naar de finish in Gouda.

Het grootste deel van de routes gaat over verharde wegen.

Medaille

Exclusief voor wandelaars van de 55 km, zijn de wapenschildjes aan te schaffen. Deze schildjes kosten €3,50 per stuk. Er zijn 10 verschillende wapenschildjes beschikbaar met de wapens van de dorpen waar doorheen gewandeld wordt. Let wel: op = op. 

De wandelaars van de 42 en 25 km kunnen een standaard medaille aanschaffen, deze kost €1,30 per stuk.