wsvdes

Onderhoud gravelbaan

Geplaatst op

Gravelbanen zijn al jaren geliefd onder tennissers. De veelal rode banen zijn gemaakt van een mengsel van gemalen baksteen en gebroken materiaal. Maar waarom is gravel fijn om op te spelen? En hoe zorg je dat jouw baan in perfecte staat blijft? Ontdek meer over onderhoud gravelbanen.

 

Voordelen gravelbaan

 

De meeste tennisbanen in Nederland zijn van gravel. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Gravelbanen zijn ten eerste zachte banen. Doordat de baan uit allemaal kleine onderdelen bestaat, dempt het schokken beter. Dit is fijn als je valt, maar ook beter voor je spieren. Doordat je op een zachte ondergrond terechtkomt, is de klap voor spieren en gewrichten minimaal. Hierdoor is het minder blessuregevoelig dan andere banen. De levensduur van gravelbanen is daarnaast erg hoog. Een goed onderhouden gravelbaan gaat 20 tot 30 jaar mee. Ten slotte is de gravelbaan goedkoper in de aanleg. 

 

Onderhoud gravelbanen

 

Jij wilt de beste resultaten behalen. Hiervoor heb je een goed onderhouden baan nodig. Gravelbanen vergen op verschillende manieren onderhoud. Om te zorgen dat de gravelbaan in de beste conditie blijft om goede wedstrijden te kunnen spelen, is dagelijks, wekelijks en jaarlijks onderhoud nodig. Het onderhoud van gravelbanen varieert van het vegen van bladeren tot het opnieuw walsen van het veld.

 

Seizoensgebonden onderhoud

 

Gravelbanen zijn gevoelig voor weersinvloeden. Dit zorgt ervoor dat elk weerstype ook een ander soort behandeling vergt. Als het erg warm is of de gravelbaan in de volle zon staat, moet je de gravelbaan nat maken. Het water zorgt er dan voor dat de baan in goede staat blijft. Houd er hierbij rekening mee dat de baan niet te nat wordt in verband met modder en gladheid. In de herfst- en wintermaanden moet de baan vaker schoongemaakt worden. Door middel van een bezem of bladblazer verwijder je het vuil van de baan. Als in de winter de toplaag bevriest, moet de baan gewalst worden als het ontdooid is, zodat de toplaag weer goed vast komt te zitten. 

 

Groot onderhoud

 

In de winter wordt veelal niet op gravelbanen gespeeld. Daarom is het belangrijk de baan in het voorjaar weer helemaal klaar te maken. Tijdens het groot onderhoud haal je de vervuilde bovenlaag van de baan af. Door nieuwe gravel toe te voegen, krijgt de baan niet alleen een frisse uitstraling, maar wordt de veiligheid ook gewaarborgd. Belangrijk is hierbij dat de baan goed geëgaliseerd wordt voor het speelgemak, maar ook om te zorgen dat er geen plassen op de baan komen te staan. 

 

Uitbesteden onderhoud

 

Het onderhoud van een gravelbaan kost tijd. Ook moet het secuur gebeuren. Wij snappen dat u daar niet altijd tijd of zin in heeft. Daarom is het ook mogelijk om het onderhoud uit te besteden. Wijnbergen-sportbouw.nl is gespecialiseerd in het onderhoud van gravelbanen. Tijdens het onderhoud wordt de toplaag van de baan gecontroleerd. Hierdoor voorkom je onveilige situaties.

Over ons

Op onze site houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in fitness.

Contactgegevens

Via info @ wsvdes.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden