64e Paaswandeltocht

Gouda en omgeving

SAM_2167.jpg

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten en aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer nog steeds verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.

Datum

Paaszaterdag 20 april en tweede Paasdag 22 april 2019.

Start

De start is vanuit clubgebouw Vires et Celeritas, Calslaan 91, 2804 RT Gouda. 

Bereikbaarheid

SAM_2169.jpg

Bij en rondom de startlocatie is voldoende gratis parkeerruimte. Volgt u de aanwijzingen van de parkeerwachters. Vanaf het NS station Gouda is de startlocatie te bereiken met de stadsbuslijnen 1 en 4, uitstappen bij halte Mammoet. Ook bus 178 (richting Bodegraven) stopt bij de halte Mammoet. De bussen staan bij NS station aan de stadszijde. Vanaf het NS station Gouda (uitgang Bloemendaal) is de route naar de startlocatie gepijld.

Afstanden en vertrektijden

  • 40 km: 07.00 - 08.30 uur

  • 25 km: 08.00 - 10.00 uur

  • 15, 10 en 5 km: 09.00 - 12.00 uur

(De 15 km route is dit jaar ietsje langer geworden: 17 km maar u loopt dan wel door een prachtig natuurgebied.)

Het startbureau sluit om 17.00 uur

Inschrijven

Aanmelding vooraf is niet nodig, inschrijven kan op de wandeldag bij de inschrijftafel.

Kosten

De kosten bedragen €3,50 per persoon ongeacht de afstand. Op vertoon van een geldige Wandelvoordeelpas ontvangt u €1,00 korting. U kunt met contant geld, maar vanaf nu ook contactloos of met PIN de betaling van het inschrijfgeld doen.
Een medaille kan na afloop van de wandeling worden aangeschaft.

Combinatie

Het is heel goed mogelijk om een combinatie te maken van de Paastocht en de Stadswandeling. Bijvoorbeeld 5, 10 of 15 km van de Paastocht, deze wandeling gaat door de natuur en u komt weer terug bij het startlokaal. Aansluitend kunt u met de Stadswandeling (10 km) nog heerlijk de stad verkennen. U betaalt voor deze combinatie maar één keer de inschrijfprijs!

Korte beschrijving van de tocht

De routes van deze 64e Paastocht gaan grotendeels door de natuur en polder rondom Gouda. Voor cultuurliefhebbers is er een stadswandeling van 10 kilometer beschikbaar door de historische binnenstad van Gouda. Natuur en cultuur kunnen ook gecombineerd worden door eerst een route van bijvoorbeeld 5, 10 of 15 kilometer te lopen en daarna de stadswandeling. Op de routebeschrijving van de stadswandeling is informatie opgenomen over de historie van de stad en bij de Museumhaven en op de Markt kunt u terecht voor een rustpauze.

De routes van de 5 en 10 kilometer vertrekken richting de Reeuwijkse plassen. Na een mogelijke pauze bij Het wapen van Reeuwijk gaan de vijf kilometer lopers terug naar de finish aan de Calslaan. De tien kilometer route maakt eerst een ommetje in de Goudse Hout voordat zij de rust in het Wapen van Reeuwijk bereiken en lopen dan weer terug naar de Calslaan.

De 15, 25 en 40 kilometerlopers gaan langs twee verschillende routes naar natuurgebied Het Weegje. De plas in Het Weegje is ontstaan door het uitbaggeren van veen en vormt de kern van het gras- en moerasachtige gebied. Na ongeveer 8 kilometer, of voor de 40 km lopers bijna 11 kilometer, is de eerste rustmogelijkheid bij VV Donk. De 15 kilometer route gaat dan verder door de Middelblokpolder ten zuiden van Gouda. Bij VTV Groenakker is er na 12 kilometer opnieuw een mogelijkheid tot pauzeren. Van daar is het niet zo ver meer naar de finish. Vanwege het ommetje door het prachtige natuurgebied het Weegje is de 15 km route wat langer uitgevallen, na ongeveer 17 km is de finish.

veerpont.jpg

De 25 en 40 kilometerlopers gaan verder de polder in en lopen naar Gouderak. Daar kan na ca. 15 of 21 kilometer bij cafetaria Hapsikee een pauze genomen worden. Vervolgens komen zij met het veerpontje over de Hollandse IJssel in Moordrecht. De 40 kilometerlopers maken eerst een ronde rondom en door Moordrecht en gaan daarna, net als de 25 kilometerlopers, weer richting Gouda. Over een nieuw aangelegde fietsbrug gaat het naar de route van de 15 kilometer en de rust bij VTV Groenakkers op ruim 21, respectievelijk 32 kilometer. De 25 kilometer volgt de route van de 15 kilometerlopers naar de finish. De  40 kilometerlopers gaan nog richting Goverwelle, passeren de Waaiersluis, doorkruisen het Baden Powell plantsoen en voegen zich bij de 15 en 25 km lopers om naar de finish te gaan.

Molly Socks

Molly Socks is op beide dagen bij de Paastocht aanwezig met een kraam. Hier kunt u leuke, fleurige wandelsokken kopen.

 
flyermolly.jpg