63e Paaswandeltocht

Gouda en omgeving

paastocht1.jpg

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten en aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer nog steeds verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.

Datum

Paaszaterdag 31 maart en tweede Paasdag 2 april 2018.

Start

De start is vanuit clubgebouw Vires et Celeritas, Calslaan 91, 2804 RT Gouda. 

Bereikbaarheid

paastocht2.jpg

Bij en rondom de startlocatie is voldoende gratis parkeerruimte. Volgt u de aanwijzingen van de parkeerwachters. Vanaf het NS station Gouda is de startlocatie te bereiken met de stadsbuslijnen 1 en 4, uitstappen bij halte Mammoet. Ook bus 178 (richting Bodegraven) stopt bij de halte Mammoet. De bussen staan bij NS station aan de stadszijde. Vanaf het NS station Gouda (uitgang Bloemendaal) is de route naar de startlocatie gepijld.

Een korte impressie van de route

Met afstanden van 5, 10, 15, 25 en 40 km is er voor iedereen een passende wandeling. En voor cultuurliefhebbers is er ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld de wandeling van 10 of 15 kilometer te combineren met de stadswandeling van 10 kilometer door historische centrum van Gouda.

De routes gaan dit jaar naar de oostkant van Gouda. Alle afstanden vertrekken richting het natuurgebied de Goudse Hout. De 5 kilometerlopers gaan vandaar terug naar de Breevaart en komen over het pittoreske sluisje weer naar de Calslaan.

De 10 en 15 kilometer wandelaars gaan na de splitsing in de Goudse Hout door naar de rust bij de scouting. Vandaar gaat de 10 kilometerroute langs de Breevaart weer naar de finish. De 15 kilometer maakt nog een lus over de dijken langs de Hollandse IJssel naar poldermolen de Mallemolen. In deze molen, die in 1910 geheel is gerestaureerd, is nog gelegenheid voor een rustpauze bij Een Gouwe Stek. Door Gouda-west wordt bij de finish weer bereikt.

De 25 en 40 kilometer lopers gaan vanuit de Goudse Hout naar het jaagpad langs de Hollandse IJssel en komen dan in Haastrecht bij hun eerste rustgelegenheid in café Over de Brug. Daar splitsen de routes zich. De 25 kilometer gaat onder andere over de Tiendweg naar Hekendorp, waar ze bij een tweede rust hebben in eetcafé Goejanverwelle. Daarna lopen ze over de Oostkade en Twaalfmorgen weer naar Gouda en de laatste rust bij de scouting. Net als de 10 kilometerlopers gaat het langs de Breevaart weer naar de finish.

De 40 kilometerwandelaars gaan vanaf Haastrecht langs het vogelrijke wateropvang gebied de Hooge Boezem van Haastrecht en het Hoornaarpad door de weilanden naar Hekendorp. Daar hebben zij de rustgelegenheid bij eetcafé Goejanverwelle. Daarna gaat het richting Driebruggen en over de Wierickedijk en de Oudkoopsedijk weer naar Gouda. Na de rust bij de scouting volgen zij de route van de 15 kilometer over de dijken naar de rust bij molen de Mallemolen. Door de groene stukjes in Gouda-west bereiken zij de finish. 

Afstanden en vertrektijden

  • 40 km: 08.00 - 09.00 uur 
  • 25 km: 08.00 - 10.00 uur 
  • 15, 10 en 5 km: 09.00 - 12.00 uur

Het startbureau sluit om 17.00 uur

Inschrijven

Aanmelding vooraf is niet nodig, inschrijven kan op de wandeldag bij de inschrijftafel.

Kosten

De kosten bedragen €3,50 per persoon ongeacht de afstand. Op vertoon van een geldige Wandelvoordeelpas ontvangt u €1,00 korting. 
Een medaille kan na afloop van de wandeling worden aangeschaft.

Combinatie

Het is heel goed mogelijk om een combinatie te maken van de Paastocht en de Stadswandeling. Bijvoorbeeld 15 km van de Paastocht, deze wandeling gaat door de natuur en u komt weer terug bij het startlokaal. Aansluitend kunt u met de Stadswandeling (10 km) nog heerlijk de stad verkennen.